måndag 30 juni 2014

Pånyttfödelse

Jag hade nästan glömt att jag hade en blogg tills jag läste en bok som var skriven av Gaile Parkins från Zimbabwe. Så nu är jag här för att kanske blåsa liv i denna blogg igen. Vi får väl se hur det går.

Tyvärr har jag redan läst en eller flera böcker från Zimbabwe så det räknas inte. Men jag har läst andra böcker också så jag ska nog kunna kryssa att par länder i alla fall.

Först ut är Afghanistan. Jag lästa Kahles Hosseinis senaste bok Och bergen svarade. Det handlat om hur en familj splittras i början på 50-talet och hur det sedan påverkar flera olika människor i framtiden. Varje kaptiel är skrivet från en ny persons synvinkel och läsaren får lära känna flera olika livsöden genom boken. Hosseinis två andra böcker är väldigt bra, speciellt Flyga drake, och alla tre utspelar sig i Afghanistan på ett eller annat sätt. De två tidigare böckerna är ganska tunga och berör tunga ämnen. Det gör den här boken också men den är inte alls så mörk och tung som jag trodde innan. Det är en mycket trevlig bok. Har du inte läst Khaled Hosseinis böcker så gör det och gör det nu! Denna får 4 av 5 och 6 av 10.
Nästa land är Kuba. När jag fyllde år i december lyckades mina föräldrar väldigt väl med presenter. De gav mig nämligen två böcker. De hade tänkt till riktigt mycket så en av böckerna var Drömhjärta av Cecilia Samartin som är född i Havanna. Boken handlar om två flickor som växer upp på Kuba på 50-talet. Men så kommer revolutionen och flickorna splittras. En stannar kvar på Kuba och den andra flyr med sin familj till Amerika. Flickorna håller kontakten med brev men efter flera års brevkontakt bestämmer sig den utvandrade flickan för att återvända till Kuba för att hjälpa sin väninna. Det är en stark berättelse om band som inte bryts, om förfall och fattigdom och om hur olika livet kan bli med olika förutsättningar. Boken ger verkligen inblick i hur Kuba en gång var och hur det sedan ar blivit. Det är sorgligt och vackert och upprörande, allt på en och samma gång. Jag är sugen på att läsa fler böcker av denna författarinna, jag har hört att Senior Peregrino av samma författare ska vara riktigt bra. Denna bok får 4 av 5 och 5 av 10.

Jag har även påbörjat Finland genom Tove Jansson och Sommarboken. Det är en bok om en sommar som en farmor, en pappa och en dotter spenderar på en ö i finska skärgården. Varje kapitel är fristående så den kan antingen läsas som en vanlig bok eller kapitel för kapitel. Jag har valt det senare alternativet. Det är en charmig och mysig bok som ger lite sommarkänsla. Trevlig men, än så länge, inte så mycket mer. 3 av 5 och 4 av 10.

Självklart har jag läst en massa andra böcker, t. ex. En engelsman i Paris, mycket trevlig feel good-läsning, Läsarna i Broken Wheel rekomenderar, mysig feel good, Den tomma stolen, samhällsnära läsning och en små stad i england av J K Rowling, Döden kommer till Pemberly, som att läsa en helt ny bok av Jane Austen, Vi kom över havet, om kinesiska postorderfruar i början på 1900-talet, och många många fler. Men är har ni i alla fall fått lite tips och förhoppningsvis kommer det fler , om jag lyckas håll liv i bloggen vill säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar