torsdag 17 november 2011

Böcker

Lovade er lite intressantare inlägg förra gången så det här blir ett bok-inlägg för det är intressant.;-)

Som jag sa så läste jag ut en bok i stockholm, En Liten Smula Underbar av Dawn French. Dawn French är bruden som spelar vickern i Vicker of Dibley (Ett Herrans Liv på svenska...), sjukt rolig människa så hennes bok borde därför rent logisk vara väldigt underhållande...

Boken handlar om familjen Battle som består av mamma Mo som är mitt i en femtioårskris, tonårsdottern Dora som är hormonstinn och avskyr allt mamma gör, tonårssonen Peter som ser sig själv som ett medium för Oscar Wildes ande och så pappa Battle som bara är där.

Bara karaktärsbeskrivningen låter sådär ytlgit lovande. Själva boken hadlar om mamma Mos livskris. Hon har en dotter som ger sken av att hata henne, en son som är sjukligt besatt av Oscar Wilde, en man som är samma som han alltid varit och mitt i alltihop kommer en snygg, ung och uppmärksam praktikant till hennes jobb. Mos huvud blir förvridet och hon överväger saker hon aldrig ens vågat tänka förut. Men ska hon verkligen genomföra det? Klarar hennes familj sig igenom en sådan situation?

Dora är ovanlgit omogen för att vara 18 och beter sig snarare som en 14 åring. Hon är självisk, ytlig, omogen och osäker på ett sätt som skulle varit övertygande om hon var 14, men som 18 åring verkar hon bara ouppfostrad, störig, omogen och withe-trashig.

Peter, eller, som han boken igenom kallas, Oscar, är sådär besatt som bara en tonåring kan bli av något och han är besatt av Oscar Wilde. Dock är det ganska överdrivet ibland, men French gör det ganska snyggt genom att låta den "ritkgita" Peter lysa igenom ibland och låta honom falla ut karaktär när han inte är beredd. Men det är ändå lite tröttsamt i längden.

Mo är självcentrerad, egoistisk, otacksam och klimakterieig. Det är inte så att man som läsare inte förstår att hon ifrågasätter, för vem gör aldrig det, men hon är så egocentrerad. Det enda hon tänker på är sig själv, sitt eget och allt som har med henne att göra. Ibland har man lust att slå till henne eller ge henne en örfil så att hon ska vakna upp!

Det är en lättsmält bok utan någon direkt tyngd öht. Som så många andra böckeri samma genre handlar det om en livskris som mynnar ut i otrohet. (För det är den enda sorts kris som verkar finnas i denna delen av den litterära världen) Det känns ganska gjort. Men å andra sidan, hur mycket kan man begära av en dussinlitteratursbok skriven av en skådespelerska? Ett helt nytt "tema" är kanske för mycket begärt. Dock tycker jag att man, av en så rolig människa som Dawn French trotts allt är, kan förvänta sig lite mer skratt. Den är underhållande och det finns ett fåtal ställen i boken där man nääästan skrattar, men de är för få. Dessutom skulle jag vilja ha ställen i boken där man inte kan låta bli att skratta högt. För även om det är hennes första bok och French egentligen är skådespelare så är hon rolig och då kan man förvänta sig en rolig bok! (Speciellt som den marknadsförs som rolig...) 

Det är trotts allt en ganska underhållande och trevlig bok. Inget jag tänker läsa igen men jag är inte ledsen att jag läst den. 3 av 5 är den värd, och 5 av 10. Så vill du ha lätt läsning som berör ganska lite är det här ett bra val!

Jag har även passat på att lyssna på en ljudbok. Det blev en av böckerna på 50 books to read before you die-listan. Boken heter The Curious Incident of the Dog in the Night-Time och är skriven av Mark Haddon.

Boken handlar om Christopher Boone, som också är berättaren i boken. Christopher har aspergers syndrom, en sorts autism, och är väldigt bra på att komma ihåg saker, räkna matte på hög nivå och älskar listor, mönster och sanningen. Han är inte lika bra på människro dock och det är ett problem för honom. En kväll hittar han grannens hund genomborrad av en högaffel och han bestämmer sig för att hitta mördaren och skriva en bok om det. Resan mot mördarens avslöjande blir lång och vinlande och är full av obehagliga överraskningar. Den tar Christopher till situationer och ställen han aldrig befunnit sig i innan och som han helst aldrig velat befinna sig i.

Det är en otroligt välskriven bok! Det är en ren njutning att lyssna på den! Det känns verkligen som om det är en 15 årig autistisk pojke som har skrivit den (vilket är författarens mening. (Christopher är 15 i boken)) och den är full av en massa onödiga men ack så intressanta fakta om allt mellan himmel och jord. Jag ÄLSKAR det! Det är en deckare utan allt det störiga och tråkiga och förutsägbara som kan infinna sig i en vanlig deckare. Dessutom är den mer välskriven än de flesta andra deckare. Det är helt enkelt en MYCKET bra bok som jag VARMT rekomenderar!!! Läs den! Eller lyssna till den på ljudbok. Den jag lyssna på är inläst av en pojke som heter Ben Tibber och han gör ett fantastiskt jobb. Jag är egentlgien inte ett stort fan av ljudböcker men när de är vällästa och det är en bra bok och man verkligen har ro att lyssna är det väldigt smidigt, för man kan göra så mycket samtidigt. Det här är en mycket bra ljudbok så hinner du inte läsa boken, lyssna åtminstone på den. Hur den är på svenska har jag ingen aning om, den är antagligen inte lika bra för det är de sällan, men den är garanterat fortfarande väl värd tiden!

Betyg: 4 av 5 och 9 av 10!

Är snart klar med en bok som heter Livet Börjar På Fredag. Ni får veta mer om den när jag är klar med den! Hoppas det här inlägget är lite intressantare och roligare att läsa än det förra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar