Nu var det återigen ett tag sen jag skrev på min lilla blogg. Jag har haft fullt upp med både det ena och det andra. Bland annat har jag varit uppe i Uppsala över midsommar, där jag firade Sara som fyllde 30.
Jag har också filat på min lägenhet. Inhandlat saker som saknats, ställt i ordning, flyttat undan till vidare förvaring etc. etc.
Eftersom Sandra bor här nere nu har jag spenderat en hel del tid med henne. Bland annat spenderade vi en mysig liten kväll med Julle, Thomsa, Issepisse och Balbin på på stranden. Väldigt mysigt, men inte alls så varmt som vi hade trott och hoppats.
Utöver det här har jag spenderat ganska mycket tid med mig själv och när jag är ensam så finns det en sak jag föredrar att göra, nämligen läsa. Så jag har läst. Och nu ligger jag efter med mina recensioner. Därför kommer här nu ett helt pärlband av recensioner. Ska försöka hålla dem korta, men kan inget lova.
Först ut är I Taket Lyser Stjärnorna av Johanna Thydell. Det är en bok från 2009 som faktiskt vann Augustpriset det året. Den har hyllats av många vid många tillfällen och även filmatiserats. Därför har jag dragit mig för att läsa den. Böcker som vinner Augustpriset så är de ofta lite speciella och dessutom alltid svenska och ni vet ju vad jag tycker om svenska böcker och författare.
|
Bok nummer 1. På tiden att den lästes må jag säga! |
Den handlar i alla fall om Jenna som går i sjuan och vars mamma är döende i cancer. Man får följa med på den känslomässiga berg-o-dal-bana som detta innebär för Jenna. Som läsare får i också följa med i Jennas övriga liv, i skola, med kompisar, på fester, och vi får se hur hennes mammas sjukdom påverkar hela hennes liv.
Det är en bra bok. Inte så där typiskt svensk med allt för mycket text och djupa formuleringar som nästan ingen förstår. Det är en ungdomsbok och är därför ganska lättläst men utan att vara barnslig. Det är en läsvärd bok som berör väldigt starkt. Jag är lite förvånad att den vann Augustpriset med tanke på att den är ganska "enkelt" skriven, men det är positivt att även sådana böcker kan få priset.;-) (Vill ni ha en bok med mycket tårar så är det här kvalificerad. Det är en bok som definitivt berör en till tårar utan allt för stor ansträngning.) Betyg: 3,5 av 5 och 8,5 av 10.
|
Bok nummer 2. Berörde i alla fall mig. |
När så denna bok var slut dök jag huvudstupa rakt in i nästa svenska bok. (Jag måste ha fått någon tillfällig sinnesförvirring för jag lånade en stor del svenska böckr när jag var på biblioteket. Och jag läste dem utan att lida. Vad har hänt? Har de svenska författarna tagit sig i kragen och skrivit så man kan läsa böckerna utan att slita sitt hår över onödigt långa formuleringar?!) Den här gången var det dock inte en roman utan mer en sorts biografi skriven av Alex Schulman. Boken heter Skynda Att Älska och handlar om Alexs uppväxt med en åldrande (läs gammal) far som gick bort medans Alex fortfarande var relativt ung.
Det är återigen en bok som berör mig starkt och som behandlar ett väldigt intressant ämne, nämligen sorg och saknad och hur man (alex i det här fallet) handskas med det. På sätt och vis väldigt lik den förra boken men med undantaget att det här är en verklighetsskildring och en mer "vuxen" bok. Det är vackert och välskrivet och över förväntan (Hade förväntat mig mer ordbajseri och smutskastning. Alex är ju känd för sina beska och rent av elaka formuleringar om andra på sin före detta blogg.) Även denna bok är bra om du känner att du har lite tårar du behöver förbruka i tårkanalerna. Det är definitivt en bok jag kan rekomendera de flesta. Betyg: 4 av 5 och 9 av 10.
När så denna bok var slut gav jag mig in på mark där jag oftast befinner mig, utländsk författare. Dock var det inte en bok som de flesta andra utan en bok som inte kan liknas vid något annat jag läst. Boken ifråga heter Tillståndet och är skriven av Joshua Ferris.
|
Bok nummer 3. Mycket speciell bok... |
Den handlar om en man,Tim, som inte kan kontrollera sin egen kropp. Vid olika tillfällen i hans liv har hans ben helt oförklarligt börjat gå och Tim kan varken styra dem eller få dem att sluta gå. Han själv är övertygad om att det är en sjukdom, ett tillstånd, som inte är psykisk medans läkarteam över hela världen inte kan hitta någon fysisk förklaring och därför säger att den är psykisk även om de inte har belägg för det heller. Det är helt enkelt omöjligt att förklara varför Tim börjar gå och inte kan sluta och varför det sedan slutar lika abrupt igen.
Boken i sig är välskriven och fängsande men väldigt svår att förstå. Hur kom Ferris på en sån här idé? Och vad är egentligen förklaringen till Tims vandrande? Samtidigt smyger Ferris on en diskussion om hur den medicinska vetenskapen funkar och hur svårt det kan vara att få en diagnos som stämmer. Dock är det kanske lite långsökt eftersom det faktiskt inte fanns en diagnos till Tim. Men det var en intressant bok som är minst sagt speciell. (Se upp för en sak bara. Jag lånade min bok på biblioteket och i början av del två, boken är indelad i tre delar, så hade sidor bandats ihop så det blev en enda röra. Vissa kapitel hamnade tokfel, vissa tog slut för att avslutas mitt i ett annat kapitel, vissa sidor var på fel plats etc. etc. Det syns inte på sidnumreringen, för den är rätt, man märker det bara när man läser sidorna i den ordning de är insatta istället för den ordning det var meningen att de skulle ha. Så se upp för det!) Betyg: 3 av 5 och 6 av 10.
När en bok tar slut, börjar nästa. För att lätta upp lite så valde jag att läsa ännu en svensk bok men denna gången en tant-chic-litt som heter Endera Dan och är skriven av Birgitta Stribe.
|
Bok nummer 4. En gäspning, axelryckning, ingenting... |
Det finns (eller har varit så förut, i alla fall enligt min erfarenhet) två kategorier svensk litteratur (med vissa undantag, och som ni säkert vet så är det ju undantagen som bekräftar regeln (även om det är ett missuppfattat uttalande som blivit helt snevridet med åren, men det tar vi en annan gång)). Det finns ordbajsar-litteraturen som är så djup och så navelskådande att man nästan drunknar och med så långa och "vackra" formuleringar att men går vilse och så finns det billig, enkel, ganska dålig svensk litteratur (Som ni säkert förstår så generaliserar jag ganska mycket här men det får ni ta.:-P) som inte kräver ett dugg av oss som läsare. Endera Dan tillhör den senare kategorin. Den är ytlig, fjantig och ganska dåligt skriven. Den berör inte över huvud taget och den känns ganska överflödig. Dett abetyder dock inte att det är en dålig bok as in läs-den-inte-utan-undvik-den-som-pesten utan mer som en axelryckning. Den berör inte, den stannar inte med en när den är slut, eller ens under tiden man läser den. Det är en bok som inte gav mig ett enda dugg. Att läsa den var inte slöseri med tid men jag hade lika gärna kunnat låta bli att läsa den. SÅ om du vill läsa en bok sm kräver noll av dig, som du lika gärna kan glömma när den väl är slut och som inte berör på något plan så är det här boken för dig. Lite härlig dussinlitteratur så här i semestertider. Betyg: 2 av 5 och 4 av 10.
Efter en sådan bok behöver man lite substans och det fick jag genom Berättelsen om Pi skriven av Yann Martel.
|
Bok nummer 5. Mycket läsvärd!!! |
När jag var i England köpte jag ett bokmärke med 50 books to read before you die och Life of Pi, som boken heter på Engelska, fanns med på denna lista. Och, som ni garanterat förstår, så måste jag ju läsa dessa 50 böcker innan jag dör. Så när jag var på biblioteket snubblade jag över Berättelsen om Pi och utan att egentligen veta vad det var för bok och vad den handlade om så lånade jag den. Och det har jag inte ångrat.
Boken handlar om Pi som, efter att fartyget han befann sig på tillsammans med sin familj och som skulle ta dem från Indien, deras hemland, till Kanada, förliser, befinner sig ensam i en livbåt på stilla havet tillsammans med en bengalisk tiger. Det handlar om att överleva och göra det bästa av situationen.
Det är en uppfriskande och spännande bok, ganska oförutsägbar och intressant. Som en frisk fläkt i litteraturens värld. Jag fastnade direkt och har nästan inte kommit ut än. Boken är inte bara en bok om överlevnad på de stora haven utan också en ganska andlig bok om Gud och världsalltet. (Pi är nämligen troende muslim, hindu och kristen. Knäck den nöten om du kan!) Martel lyckas med det som jag tycker Paulo Coelho misslyckades med i sin bok Alkemisten. Alkemisten var en saga, ett misslyckat försök att få gemene man att filosofera och fundera över sitt liv, medans Berättelsen om Pi känns så otrolig att den skulle kunna vara verklige, den är djup utan att kännas pretansiös. Den lyckas helt enkelt med det som Alkemisten inte lyckades med. Läs den om du vill ha något med substans! Betyg 4 av 5 och 9 av 10.
|
Bok nummer 6. Lite av en modebok, mat är ju väldigt hippt och modernt. Men den är bra ändå! |
Efter denna bok blev det Hett av Bill Buford. Det är en biografi över Mario Batali och även en bok om Bills erfarenheter i Batalis kök som "köksslav", och som slaktarlärling. Det är en mycket intressant bok om italiensk matlagning och om kockars mntalitet och vardagsliv. Om man säger så här, kockar jobbar väldigt mycket. Jag tycker den är intressant och lärorik och underhållande. Gillar du kockvärlden, italiensk matlagning och knepiga personligheter är det här boken för dig. Betyg 3,5 av 5 och 6,5 av 10.
Inser när jag tittar igenom gamla blogginlägg att jag inte recenserat Pollyanna!!! Vilken miss! Så ni får stå ut med ännu en liten recension...;-)
Pollyanna av Eleanor H. Porter var en liten bok som Elnis hittade alldeles ensam på en hylla i en affär i SKottland och som hon därför kände sig tvingad att köpa både till sig själv och till mig. Och ack vilken bok! Dels är det typ den sötaste lilla utgåva någonsin och dels är den alldeles alldeles underbar!
|
Bok nummer 7. Har ni nånsin sett något så sött?! |
Pollyanna är en liten flicka som ser allt i livet från den ljusa sidan. Hennes mamma dog när hon var liten och när hennes pappa dör så får hon flytta hem till sin bittra och plikttyngda moster Polly. Men inte ens Plooys bistra livssyn kan ta glädjen ur Pollyanna, eftersom Pollyanna leker "leken". "Leken" innebär att i varje lissituation se något som man kan vara glad för. Ett exempel direkt från boken kommer från Pollyanna:
" 'Yes. You see I'd wanted a doll, and father had written them so; but when the barrel came the lady wrote that there hadn't any dolls come in, but the little crutches had. So she sent 'em along as they might come in handy for som child, sometime. And that's when we began it.'
'Well, I must say I can't see any game about that, about that,' declared Nancy, almost irritably.
'Oh, yes; the game was just to find something about everything to be glad about- no matter what 'twas,' rejoined Pollyanna earnestly.'And we began right then - on the crutches.'
'Well, goodness me! I can't see anythin' ter be glad about - gettin' a pair of crutches when you wanted a doll!'
Pollyanna clapped her hands.
'Ther is - there is,' she crowed.'But I couldn't see it, either, Nancy, at first,' she added, with quick honesty. 'Father had to tell it to me.'
'Well, then, suppose you tell me,' almost snapped Nancy.
'Goosey! Why, just be glad because you don't - need - em'!' exulted Pollyanna triumphantly. 'You see it's just as easy - when you know how!' "
Tänk om vi alla kunde se på livet så. Alltid se något att vara glad för i allt. Pollyanna fortsätter att leka leken och förmår nästan hela den lilla byn att leka den med henne. Alla utom moster Polly. Men så händer något som till och med Pollyanna har svårt att se något possitivt i.
Det är en supersöt och underbar och varm liten bok. Den fick mig att fundera på min inställning till livet och hur mycket vi alla har att lära av Pollyanna. Och jag grät som ett litet barn i slutet, om ni är intresserade av sånt. Det är en fantastisk klassiker som alla bör läsa! Betyg 4,9 av 5 och 9,9 av 10. Den borde finnas på alla måste-läsas-listor!
|
Snyggt bokmärke med spännande böcker. |
Apropå måste-läsa-listor så är det här de 50 böckerna som man enligt mitt bokmärke måste läsa innan man dör. De i rött har jag INTE läst och de i grönt HAR jag läst.
The Lord Of The Rings Trilogy by J.R.R Tolkien
1984 by Georg Orwell
Pride And Prejudice by Jane Austen
The Grapes Of Wrath by John Steinbeck
To Kill A Mockingbird by Harper Lee
Jane Eyre by Charlotte Brontë
Wuthering Heights by Emily Brontë
A Passage To India by E.M. Forster
The Lord Of The Flies by William Golding
Hamlet by William Shakespeare
A Bend In The River by V.S Naipaul
The Great Gatsby by F. Scott Fitzgerald
The Catcher In The Rye by J.D Salinger
The Bell Jar by Sylvia Plath
Brave New World by Aldous Huxley
The Diary Of Anne Frank by Anne Frank
Don Quixote by Miguel De Cervantes
The Bible by Various
The Canterbury Tales by Geoffrey Chaucer
Ulysses by James Joyce
The Quiet American by Graham Greene
Birdsong by Sebastian Faulks
Money by Martin Amis
Harry Potter Series by J.K. Rowling
Moby Dick by Herman Melville
The Wind In The Willows by Kenneth Grahams
His Dark Materials Trilogy by Philip Pullman
Anna Karenina by Leo Tolstoy
Alice's Adventures In Wonderland by Lewis Carroll
Rebecca by Daphne du Mausier
The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time by Mark Haddon
On The Road by Jack Kerouac
Heart Of Darkness by Joseph Conrad
The Way We Live Now by Anthony Trollope
The Outsider by Albert Camus
The Colour Purple by Alice Walker
Life Of Pi by Yann Martel
Frankenstein by Mary Shelley
The War Of The Worlds by H.G. Wells
Men Without Women by Ernest Hemingway
Gulliver's Travels by Jonathan Swift
A Christmas Carol by Charles Dickens
Huckleberry Finn by Mark Twain
Robinson Crusoe by Daniel Defoe
One Fles Over The Cuckoo's Nest by Ken Kesey
Catch 22 by Joseph Heller
The Count Of Monte Cristo by Alexander Dumas
Memoirs Of A Geisha by Arthur Golden
The Divine Comedy by Alighieri Dante
The Picture Of Dorian Gray by Oscar Wilde
Jag ser fram emot att läsa vissa av de här böckerna, vissa kommer jag läsa för att jag måste. Men vem vet, kanske mina förväntningar slås på ända. Dessutom saknas det en massa böcker på den här listan tycker jag. Jag jade bytt ut vissa böcker och satt in andra, men, men, det är endast 50 böcker, listan kan ju göras hur lång som helst så jag får väl godkänna de här 50.:-)
Det var allt för den här gången. Det är andra gången jag skriver det här inlägget, förra gången sparades bara 1/4 så jag har fått skriva om. Förhoppningsvis är det här ännu bättre än det förra. Ha en skön fredag, det ska i alla fall jag!