måndag 27 augusti 2012

Maratoninlägg del 4

Nu kommer det ni alla väntat på, Nathalie - en delikat historia av David Foenkinos.

Boken handlar om Nathalie som är lyckligt git med Francois. De är bilden av ett genomlyckligt gift par tills Francois en dag går och dör. Nathalies värld rasar samman och hon begraver sig i arbete. Men efter att ha spenderat flera år med att bara jobba, jobba, jobba får hon en dag ett infall och kysser den tysta och oite gråa svenska medarbetaren Markus. Varför hon gjorde det och var det ska bära hän vet varken hon eller Markus...

Det här är verkligen en delikat liten historia! Den är mjuk och finstämd utan att bli fjantig och kletig. Den är roliga utan att bli dråplig. Den är sorglig och melankolisk utan att bli tragisk och deprimerande. Den är romantisk och feelgood utan sliskigheten och dravel. Den är välskriven och har en hel del små tricks för sig som får den att bli än bättre. Den är inte som andra böcker helt enkelt. Jag njöt, som jag njöt, från första till sista sidan och sedan, när den var slut, vilket den var allt för snabbt, ville jag läsa den igen! Den är inte tung eller utmanande rent intellektuellt, den är inte ett stort episkt verk eller ett mästerverk på det sättet, det är inte heller ett litterärt underverk men den tickar alla mina boxar och det är allt jag kräver. Den får en solklar 5 av 5 och 10 av 10. Än så länge en av de bästa böckerna jag läst i år. Om man bara ska läsa en bok i år så ska man, än så länge, läsa tre nämligen Nathalie - delikat historia, Alla Mina Vänner Är Superhjältar och Liten Parlör För Älskande. De är kanske inte de största mest imponerande verken i den litterära historien men jag har verkligen uppskattat dem!

Ps. Ibland kan man bli så frustrerad och irriterad att det liksom kittlar bakom öronen och kliar i halsen och springer och ilar i hela kroppen. Det upplevde jag nyss. Ds.

Maratoninlägg del 3

Jag har även hunnit läsa den andra boken som hag fått från [sekwa]s klik-klubb. Boken heter Kod 400 och är skriven av Sophie Divry. Det är ett ensidigt samtal från en bibliotikarie som upptäcker en besökare som blivit inlåst på biblioteket över natten.

Det är mycket frustration och irritation men också en hel del kärlek till såväl yrket som böcker. Det är en insikt i hur det skulle kunna vara att vara bibliotikare på ett litet landsortsbibliotek på en bortglömd och sällan besökt avdelning som geografi. Den är välskriven och trevlig. Jag gillar den och därför får den en 3 av 5 och 6 av 10.

Förra veckans tematrio handlade om böcker med djur i titeln. Visserligen har den trion redan gått ut men jag kom på tre så bra böcker att jag tänker klämma in dem här i alla fall!

1. Kiss of the Spider Woman av Manuél Puig - Den här boken läste jag när jag gick på gymnasiet. Jag kommer ihåg att den handlade om några fångar i ett fängelse, det är ungefär vad jag kommer ihåg. Men jag gillade den då så jag tror jag ska ta och läsa om den. Det är något av en klassiekr så läs den du med!

2. Igelkottens Elegans av Muriel Barbery - En inte helt lättläst historia om en intellektuell portvakterska och en ensam och vilsen flicka som bor i samma hus. Båda är olyckliga och lever bakom fasader som få ser igenom. Men så flyttar det in en japansk herre som ser dem på ett sätt som ingen annan och som vänder upp och ner på deras värld. Det är en väldigt fin, om än svår, berättelse som är väl värd att läsas. Finns som film också, och den är också trevlig!

3. Snäcksamlarna av Rosemund Pilcher - Det är flera år sedan jag läste den här boken men jag gillade den verkligen. Den kretsar runt en familj och en tavla och dess påverkan på familjen. En torftig förklaring eftersom jag itne läst den på så länge men tro mig när jag säger att den är bra!

Maratoninlägg del 2

Så nu till huvudanledningen till min blogg från första början; Böckerna!

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry av Rachel Joyce tog slut i torsdags. Den har inte gått snabbt men det är inte bokens fel, det är jag som inte haft tid och ork.

Boken handlar om Harold Fry som befinner sig i ett stand-stil i sitt liv. Hans äktenskap är i princip inte alls, han har gått i pension utan att egentligen ha uppnått något i sitt kariärrsmässiga liv och sedan pensionen har han i princip bara suttit i sin stol och väntat ut tiden. Men så får han ett brev från Queenie Hennessy, en före detta kollega, som för 20 år sedan försvann ur Harolds liv utan att ta farväl. I brevet skriver hon att hon har fått cancer och att det inte finns något mer som läkarna kan göra. Harold har inte tänkt särskilt mycket på Queenie sedan hon försvann men nu kommer en mängd minnen tillbaka och han känner sig skamsen över hur han behandlat henne. Harold skriver ett brev för att frambringa sina kondoleanser (eller vad det nu heter) och går till postlådan för att posta det. Men när han kommer till den närmsta postlådan känner han sig inte riktigt färdig med sin promenad så han går till nästa och nästa och nästa och nästa tills han till slut bestämmer sig för att promenera till Queenie. Till saken hör att Harold bor i Kingsbridge, i södra England, och Queenie befinner sig på ett hospice i Berwick-upon-Tweed, i Skottland, Harold är lite till åren kommen och han har varken erfarenhet eller utrustning som passar en sådan vandring.

Den kan ha gått långsamt för mig att läsa men jag tror att det beror på att det finns olika sorters bra böcker. Det finns de som är så bra att man inte kan sluta läsa, de som är så bra att man måste få veta hur det går, de som är så bra att man inte vill att de ska sluta men som man ändå inte kan sluta läsa och de som man vet är så bra att man behöver suga en stund på dem och därför läser i ett makligt tempo. The Unlikely tillhör den senare kategorin. Jag har haft en känsla sedan jag köpte boken att den skulle vara en pärla väl värd att vänta på och det var den också.

Längs vägen får man lära känna olika personer med mer eller mindre mystiska historier som lättar sitt hjärta för Harold och man får även krypa under huden på Harold och förstå hur han tänker. Det är en bok som går i sakta mak, som inte har bråttom och som inte utger sig för att vara något annat än det den är. Jag njöt av varje sida och uppskattade verklgien denna lilla brittiska pärla. Den får en väldigt stark 4 av 5 och 8 av 10. en feel-good-bok som inte är sådär klistrig, smetig och genomlycklig som så många andra feel-good-böcker.

Maratoninlägg del 1

Veckan gick väldigt fort. Den var fullpackad med jobb, extrajobb, barnpassning, mys med vänner och familj, massage och säkert en massa annat som jag glömt bort nu. Men det var i allmänhet en trevlig vecka.

På fredagen kom min kära Ammi hem till mig och gav mig och Spandex välbehövlig massage. Hon är duktig den där Ammi och skönt var det. Kvällen spenderade vi sedan på Källan fd. Bara Vara. där käkade vi tacos och hade det trevligt.

I lördags tog vi en ganska spontan tur till Liseberg! Det var jag, spandex, chocho och issepisse som lånade ihop till en bil och drog iväg. Och oj, vad trevligt vi hade det. Vi åkte en massa härliga karuseller, t.ex. Balder som verkligen är fantastisk, jobbade på min höjdskräck genom att åka Lisebergshjulet, som är som en liten version av London Eye, (jag grät inte men det var inte långt borta) tog otroligt fina bilder fårn amerikanska inbördeskriget och vann en sjuk mängd choklad, 10 kg närmare bestämt! Sammantaget en väldigt lyckad dag!

Igår var det kyrka och sådant sedan en spontanmiddag i det Erixonska residentet. Det blev mat med karibisk touche. Gott och trevligt, precis som det ska vara! Och idag var det jobb och sedan en liten B&J-fika med Ammi. Så umgängesfronten är på en behaglig nivå!

Förutom att flänga runt och göra en massa roligt och träffa en massa skojiga människor har jag även hunnit med att titta på en fantastisk dansk film om den danska motståndsrörelsen under WWII. Kommer inte ihåg vad den heter, någonting med Hvidsteds kro eller nånting sånt. Den kan jag rekomendera, lite tung och inte helt lycklig men ändock mycket bra och sevärd.


söndag 19 augusti 2012

Livet på en filt i Köpenhamn

En händelserik helg går nu mot sitt slut och jag är trött men lycklig. Igår åkte jag med Bara Vara-gänget till Bakken och hängde där hela förmiddagen. Bakken är trevligt men håller långt ifrån samma kvalité som Liseberg. Bara Vara-ungdomarna skulle tillbaka till kyrkan och sova där men jag och SPandex hade större planer.

Vi åkte lite tidigare från Bakken och tog oss till Norreport i Köpenhamn. Väl där tog vi en kort prommenad till exercisområdet vid Rosenborgs slott och hittade vårt sällskap som dukat upp med jordgubbar, vin, ost, kex, bröd och en massa annat gott. Det är nämligen så att en gång om året ger Köpenhamns Opera, Balett och Teater en gratiskonsert med små smakbitar från det komande årets uppsättningar. Jag har varit där en gång innan men då ösregnade det så vi gick innan det började eftersom vi var så blöta. Men igår var det en klarblå himmel, ljumma vindar och en perfekt placerad picnicfilt, alltså så bra det kan bli! Det spelade Carmen och Messias och Romeo och Julia och Madame Butterfly och en massa annat smått och gott. Och det var helt enkelt LJUVLIGT!!! Hade en fantastisk kväll.

Som grädde på moset läste jag dessutom en fantastisk bok igår. Den har inte recensionsdatum förns den 23e så ni får hålla er tills dess men det här är en av årets bästa böcker!

Nu ska jag fortsätta med denna hektiska helg!

onsdag 15 augusti 2012

Så går hela veckan...

Denna veckan smygbörjar jobbet, tråkigt och roligt samtidigt. Det ska bli spännande med en ny, fräsch start! På mändag brjar det på ritkigt så den här veckan skulle bara vara lite lugn, men så blev det inte.

Visserligen gjorde jag i princip ingenting i måndags men igår var det först möte på jobb och sedan gick jag och Chocho ut för att äta lunch vilket utvecklades till en heldag med lunch, fika, shopping och middag. OTROLIGT trevligt!

Idag var det utflykt och kick-off med jobbet. Vi åkte till Nimis och klättrade, åt lunch i Jonstorp på ett mysigt litet ställe och hade sedan fika och mys hemma hos bossen. Vi har haft otroligt vackert väder och väldigt, väldigt trevligt även om dagen blev ganska lång.

I morgon är det möte och sedan ska det inhandlas grejer på Ikea och sedan ska det hinnas träffas tjejkompisar också. Fredag är HELT vigd åt Spandex som äntligen kommer hem imorgon! Lördag är det först Bakken och sedan opera i Köpenhamn, söndag kyrka och lek med fina Sofia. Så det som såg så lugnt och behagligt ut har plötsligt blivit en ganska intensiv men ack så trevlig vecka!

Idag har jag även läst ut Mr. Dixon Försvinner av Ian Sansom, fortsättningen på Fallet Med De Försvunna Böckerna. Den här boken är, precis som sin föregångare, dråplig, sarkastisk, dryper av humor och är så där härligt brittisk som man kan önska! Dock kunde en extra korekturläsning inte skada, blev en hel del felskrivningar. Men jag gillar det! Lättläst, lättsvalt och roligt! Betyg: 4 av 5 och 6 av 10 (Mina betyg är inte helt logiska för alla, jag vet, men för mig makear det sense!)

måndag 13 augusti 2012

På den andra, tråkigare, sidan

Så är det över. Drygt två veckor fyllda av fantastiska, underbara och härliga sportbedrifter! Och som jag njutit! Det har varit OS från morgon till sena kvällen hemma hos mig i typ 14 dagar. Jag har fått se världsrekord och misslyckanden, drömmar som uppfylts och krossats, förväntade medaljer och överraskande mdaljer, härliga sporter man inte får se så ofta på tv och de lite mindre ovanliga, roliga sporter och halvtråkiga. Enkelt sagt har jag sett det mesta! Och det har varit så fantastiskt roligt! Det är så roligt med OS! SVT har skött det fantastiskt med livesändningar och OS dygnet runt på tv och med flera kanaler på play som visade nästan allt. De sände över 1000 timmar sport och jag har sett eller lyssnat på så många av de timmarna som möjligt! Men nu är det alltså slut...

Det har varit ett fantastiskt OS från flera synvinklar. Arrangörerna har gjort det fantastiskt, OS i London jämförs med OS i Sydney som allmänt kallas för det bästa OS någonsin, värdlandet hade stora framgångar på sportbanorna, publiken var engagerad och insatt och hejade vilt på alla framgångar och Sverige gjorde ett väldigt bra OS. Helt enkelt ett fabulöst OS. Men nu är det slut...

Under två veckor har jag, kanke inte undvikit, men i alla fall inte tagit initiativet till att umgås med varken vänner eller familj, och när jag väl umgåtts med vänner och familj har jag känt mig splittrad. Det är roligt och trevligt men jag missar ju så mycket OS, så det enda som fått min odelade uppmärksamhet de senaste veckorna har varit OS för det kan jag titta på utan dåligt samvete, alla mina vänner har varit informerade om att de är låååångt ner på min prioriteringsliste de här veckorna. Ett arrangemang jag tycker fungerat bra, vet inte hur det känts för de runt omkring men för mig har det känts bra! Men nu är det slut...

Det är samma sak varje gång ett OS eller något annat stort evenemang tar slut, jag vet liksom inte hur man återgår till ett vanligt liv, allt känns tomt och tråkigt och jag saknar de sportfyllda dagarna. Men OS är slut i vilket fall och nästa OS, vinterspelen 2014 i Sotji, sänds inte av SVT utan de rättigheterna är uppköpta av MTG-gruppen, betalkanaler helt enkelt. Så då kommer det bli sport med reklamuppehåll, tråkiga och sämre kommentatorer och experter och knepiga kanaler som jag inte har. Ser inte fram emot det men OS ska bli roligt. Men det är fortfarande 2 år kvar...

Så idag försöker jag återgå till det vanliga, lite tråkigare livet, utan OS. Övergången hr inte varit enkel. De senaste dagarna har jag skurit ner lite på OSkonsumptionen men abstinensen är ändå påtaglig. Så jag har tittat på det sista London Live, läst lite krönikor, kollat upp lite reultat och nu, när jag sett och läst nästan allt från OS, lyssnar jag på Sommar i P1. Det har jag försummat rejält, kan ju inte pausa sport för Sommar så nu försöker jag komma ikapp. Det är en klen tröst men i alla fall något. Och Martina Haag är ju lite av en favorit...

Läsningen har lidit lite men jag har ändå en hel del böcker på gång. Just nu läser jag Mr. Dixon Försvinner av Ian Sansom och The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry av Rachel Joyce. Två feelgoodböcker som jag haft funderat på och varit sugen på länge. Betyg kommer så småningom, då måste ju avslutas först! Så jag ger mig iväg för att göra det nu, lite hjälper det mot abstinensen...

lördag 11 augusti 2012

3 på 3

Har bestämt mig för att vara med på pocketlovers utmaning att läsa 3 bestämda böcker på 3 månader. De tre böckerna skulle ha ett tema som man själv får bestämma men ändock ett tema.

Jag har funderat på banr och ungdomstema, en specifik författare-tema, världsdelstema, triologi, genretema, hyllvärmartema, det mesta helt enkelt. Men nu har jag bestämt mig. Mitt tema kommer att bli [sekwa]betonat. Jag ska läsa 3 böcker som [sekwa] gett ut!

1. Dagar Utan Hunger av Lou Delvig (Delphine de Vigan)
En bok om författarinans kamp mot anorexi. Den låter väldigt intressant och dessutom getts ut av [sekwa], den behöver läsas!

2. Drömbokhandeln av Laurence Cossé
En bok för alla bokälskare, tror jag. Handlar om Ivan och Fransesca som öppnar en bokhandel som bara har bra böcker. Det blir en succé men det är inte alla som tycker om det. Skäms lite för att jag inte läst den än, men jag har inte kommit åt den, så jag tycker jag har en liten ursäkt i alla fall!

3. Man Kan Inte Hindra Ett Litet Hjärta Från Att Älska av Claire Castillon
En novellsamling om parrelationer. Men inte bara rosenröda, romantiska och kärleksfulla relationer utan alla sorters relationer. Jag har sett fram emot denna samling länge så nu slår jag till!

Det här är alltså tre böcker jag inte läst än och som jag ska läsa innan den 11e november, en i månaden tror jag det är tänkt. Ser fram emot en härlig [sekwa]höst! Jag har en hel del andra böcker från detta härliga lilla förlag som jag tänkt läsa denna höst men jag kan ju bara ha tre på den här listan så då får det bli de här tre!

fredag 10 augusti 2012

Bokbloggsjerka

Veckans bokbloggsjerka är riktigt svår tycker jag. Veckans fråga är:

Vilka böcker tänker du inte läsa och varför? Ge exempel på 3 böcker.

Jag brukar inte tänka på böcker jag inte tänker läsa utan låter helt enkelt bli att tänka på dem om de inte intresserar mig. Men författare jag undviker finns det, så jag fuskar lite och tar 2 författare och en bok jag läst men inte tänker läsa igen.

1. Paulo Coelho. Jag har läst två av hans böcker, Vid floden piedra satte jag mig ner och grät och Alkemisten, och inte gillat någon av dem. Jag gillar inte hans sätt att skriva och tycker inte om det han skriver om. Så det kvittar om han vinner nobelpris eller dedikerar en bok till mig, jag kommer inte läsa mer av honom!

2. Den enda författare jag undviker ännu mer nitiskt och noggrant än Coelho är Jane Moore. Jag har, tyvärr, läst två av hennes böcker och det är tid jag aldrig kommer få tillbaka. Det är fjantigt, lågt, förutsägbart och tråkigt. Dessutom ovanligt dåligt skrivet. Jag undviker alla Moores böcker väldigt noga!

3. Svindlande Höjder av Emily Brontë. Jag har påbörjat den otaliga gånger men bara avslutat den en gång och den enda gången räcker för mig. Det finns oförklarligt många som älskar den här boken och jag är inte en av dem. Jag tycker inte den är dålig men jag gillade den inte. Därför är jag nöjd att jag läst den en gång och det räcker bra för mig!

Lite fusk som sagt, men det får ni ta!

torsdag 9 augusti 2012

Tre på tre

Pocketlover har en utmaning att läsa tre böcker i ett tema på tre månader. Börjar den 1 september och slutar den 1 december. Så nu har jag en stund på mig att klura ut tre skojiga och vettiga böcker. Vill ju ha tre bra böcker osm jag verkligen vill läsa. Återkommer när jag vet mer!

Idag har jag haft middgasbjudning. Alltid trevligt med lite sällskap och mat! Men nu ska jag sova för imorgon blir det, förutom OS som jag antar att ni förstår att det blir, IKEA med chocho. skojskoj!:-)

tisdag 7 augusti 2012

En salig blandning

Först lite tematrio. Lyrans noblesser ville att det skulle det listas 3 böcker med geografiska begrepp i titeln. Varje vecka blir min hjärna helt tom, men jag ska nog kunna få ihop något...

1. Vid floden Piedra satte jag mig ner och grät - Paulo Coelho
Det här är inte en bra bok. Coelho är, enligt mig, en otroligt överskattad författare. Hobbypsykolog som skriver tråkigt, pretantiöst och dåligt. Jag undviker honom helt efter att jag läst denna bok! Jag läste Alkemisten först och gillade den inte men gav honom en chans till. Men som sagt, nu har han fått två chanser för mycket så nu blir det inga mer böcker av Coelho!

2. En blomma i Afrikas öken - Waris Dirie
En stark bok om en supermodells uppväxt i en nomadfamilj i Afrika. När hon är väldigt ung blir hon sexuellt utnyttjad utan att egentligen veta vad som händer, hon blir omskuren men när hennes pappa ska gifta bort henne med en mycket äldre man är måttet rågat och hon rymmer genom öknen och kommer efter många om och men till London där ett nytt liv börjar.

3. Ön i fågelgatan - Uri Orlev
Ännu en verklighetsbaserad bok. Boken handlar om Aleks som bor i ghettot i Warszawa med sin familj. En dag börjar nazisterna rensa ghettot och hans far förstår att pojken inte kommer överleva om han följer med i lastbilarna. Därför letar de upp ett gömställe och vid tillfälle rymmer Aleks undan nazisterna och till gömstället. Vatten och mat har han inte utan det får han gå på jakt efter, det enda han har är en liten vit mus som håller honom sällskap under många långa timmar. Det är en otroligt bra barn och ungdomsbok som det visserligen är länge sedan jag läste men som fortfarande gör sig påmind.



 Idag har jag dessutom läst en härlig bok som heter Liten Parlör För Älskande av David Levithan. Hittade den på nyhetshyllan på biblioteket. Skulle bara betala en skuld men passade på att titta lite och hittade då bland annat den här boken. Det handlar om ett par som man får lära känna genom olika ord som rör älskande. Det är väldigt svårt att förklara hur boken egentligen är uppbyggd men så fort man öppnar den förstår man.

Boken går snabbt att läsa med många korta stycken. Den är otroligt välskriven och på något sätt lär man känna paret väldigt väl utan att egentligen veta något om dem. Det är en vacker, smärtsam och sorglig kärlekshistoria som passar dem som hatar romantik lika mycket som dem som älskar romantiska böcker. En bok jag verkligen gillade och som jag nog ska försöka införskaffa! Betyg: en svag 5 av 5 och 9 av 10. Läs den!

Nu ska jag återgå till detta magiska OS. Det händer så mycket och det är så spännande och roligt och ojojoj... Jag anar att de flesta av er som läser antingen inte är så intresserade av sport eller också har ni själva koll, därför kommer jag nu inte skriva mer om OS idag utan helt enkelt titta på det! Klart slut.

måndag 6 augusti 2012

Lyrans Klassikerlista

Lyrans 100 klassiker
Fetstila tiel + författare om du läst boken
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren

Stryk över de du inte vill läsa
(de som inte har något  efter sig är de jag vill läsa!)
* efter boken betyder att du aldrig hört talas om boken/författaren
+ efter boken betyder att du äger den
x efter boken betyder att du påbörjat men inte läst ut den

(Jag kursiverar inte de jag vill läsa eftersom jag sannolikt vill läsa alla.)

1. Chinua Achebe: Allt går sönder
2. Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke
3. Isabel Allende: Andarnas hus +
4. Martin Andersen Nexö: Ditte människobarn *
5. Stina Aronson: Hitom himlen *
6. Jane Austen: Stolthet och fördom +
7. Honoré de Balzac: Pappa Goriot
8. Charles Baudelaire: Ondskans blommor
9. Samuel Beckett: I väntan på Godot
10. Harriet Beecher Stowe: Onkel Toms stuga
11. Victoria Benedictsson: Fru Marianne
12. Frans G. Bengtsson: Röde Orm x
13. Hjalmar Bergman: Markurells i Wadköping
14. Giovanni Boccaccio: Decamerone *
15. Karin Boye: Kallocain 
16. Bertholt Brecht: Mor Courage och hennes barn *
17. Fredrika Bremer: Hertha *
18. Anne Brontë: Agnes Grey
19. Charlotte Brontë: Jane Eyre +
20. Emily Brontë: Svindlande höjder
21. Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margarita
22. Italo Calvino: Om en vinternatt en resande
23. Albert Camus: Främlingen
24. Cao Xueqin: Drömmar om röda gemak
25. Cervantes: Don Quijote
26. Joseph Conrad: Mörkrets hjärta
27. Dante Alighieri: Den gudomliga komedin x
28. Daniel Defoe: Robinson Crusoe
29. Charles Dickens: Oliver Twist
30. Fjodor Dostojevskij: Brott och straff
31. Alexandre Dumas d ä: De tre musketörerna
32. Marguerite Duras: Älskaren
33. T S Eliot: Det öde landet
34. Euripides: Medea
35. William Faulkner: Absalom, Absalom
36. F Scott Fitzgerald: Den store Gatsby
37. Gustave Flaubert: Madame Bovary
38. Flygare-Carlén, Emilie: Rosen på Tistelön *
39. Per Anders Fogelström: Stockholms-serien
40. Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet
41. André Gide: Den omoraliske
42. Johann Wolfgang von Goethe: Den unge Werthers lidanden
43. Maksim Gorkij: Min barndom
44. Graham Greene: Brighton Rock *
45. Knut Hamsun: Markens gröda *
46. Jaroslav Hasek: Den tappre soldaten Svejk
47. Joseph Heller: Moment 22 x
48. Ernest Hemingway: Den gamle och havet x
49. Hermann Hesse: Stäppvargen
50. Homeros: Odysséen x
51. Henrik Ibsen: Et dukkehjem
52. Eyvind Johnson: Strändernas svall
53. James Joyce: Ulysses x
54. Franz Kafka: Processen
55. Yasar Kemal: Låt tistlarna brinna!
56. Kleve, Stella (Malling, Mathilda): Bertha Funke
57. Pär Lagerkvist: Barabbas
58. Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien
59. Lidman, Sara: Lifsens rot
60. Väinö Linna: Okänd soldat
61. Ivar Lo-Johansson: Kungsgatan
62. Thomas Mann: Huset Buddenbrook
63. Harry Martinson: Nässlorna blomma
64. Moa Martinson: Kvinnor och äppelträd
65. Vilhelm Moberg: Utvandrar-serien (dock inte hela, än)
66. Molière: Tartuffe
67. Elsa Morante: Historien
68. Morrison, Toni: Älskade
69. Vladimir Nabokov: Lolita
70. George Orwell: 1984
71. Boris Pasternak: Doktor Zjivago
72. Francesco Petrarca: Kärleksdikter
73. Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt (Combray)
74. Erich Maria Remarque: På Västfronten intet nytt x
75. J. D. Salinger: Räddaren i nöden
76. Cora Sandel: Alberte-serien
77. Sapfo: Dikter och fragment
78. William Shakespeare: Macbeth +
79. Mary Shelley: Frankenstein x
80. Sofokles: Konung Oidipus x
81. Solzjenitsyn: En dag i Ivan Denisovitjs liv
82. John Steinbeck: Vredens druvor
83. Stendhal: Rött och svart
84. Bram Stoker: Dracula
85. Robert Louis Stevenson: Dr Jekyll och Mr Hyde +
86. August Strindberg: Röda rummet
87. Snorre Sturlasson (?): Egil Skallagrimssons saga
88. Jonathan Swift: Gullivers resor
89. Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken
90. Anton Tjechov: Damen med hunden +
91. Lev Tolstoj: Anna Karenina

92. Mark Twain: Huckleberry Finn
93. Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter
94. Jules Verne: Jorden runt på 80 dagar
95. Voltaire: Candide
96. Oscar Wilde: Dorian Grays porträtt
97. Woolf, Virginia: Mot fyren
98. Wägner, Elin: Pennskaftet
99. William Butler Yeats: Tornet
100. Émile Zola: Thérèse Raquin
30 lästa författare
16 lästa böcker
Inte så jag skulle utforma min 100 klassiker-lista men en hel del böcker jag borde läsa!

Vilken helg!

VIlekn helg! Jag hade tänkt spendera hela helgen framför OS men så blev det inte... I lördags drog jag och Chocho till stranden i lagom tid tills det att vädret slog om, det började blåsa och regnet bytade sida av sundet. Så vi lämnade stranden ganska snabbt och gick till Lidl och handlade istället och sedan hem till mig för att laga mat.

Dock var vi tvugna att städa och diska och lite så först eftersom min lägenhet såg hemsk ut. Det hade inte gått att laga mat eller äta utan att städa frst. Så Isse hann komma innan vi ens började laga maten. Så det blev sent men trevligt och gått ändå! Och de mest historiska ögonblicken fick jag se i alla fall!

Jag passade på att läsa ut en bok som jag skäms lite för att jag inte läst innan. Boken var Simon och Ekarna av Marianne Fredriksson. Det är en bok jag tänkt läsa under flera år men har liksom inte riktigt kommit till skott. När nu filmen gick upp på bio blev jag påminnd om den igen och passade på att köpa ett exemplar och faktiskt läsa den.

Boken kretsar kring Simon Larsson och hans familj under 2:a världskriget och framåt. I familjen Larsson finns en hemlighet som ligger under ytan och påverkar hela familjen och deras relationer. Erik och Karin, Simons föräldrar, gör allt de kan för att spara Simon, men på något sätt är det som om han alltid vetat. Simon är ett väldigt speciellt barn med ett djup och en vishet som skrämmer hans föräldrar men också sprider en förundrar och stolthet i deras bröst. Dagen kommer dock då Simon behöver veta vad det är hans föräldrar dolt för honom under så lång tid. Under lång tid söker Simon sedan efter svar på frågor som han alltid burit med sig men inte vetat hur han ska formulera förns nu...

Det är en väldigt bra bok. Marianne skriver, som så många andra svenska författare (inte deckar författare, de är ett tydligt undantag från denna regel), med många ord, långa meningar, djupa tankar och en hel del skrive mellan raderna. Skillnaden mellan Marianne och andra svenska författare är att hon gör det bra! Hon blir aldrig pretantiös eller högtravande. Det flyter liksom på på ett naturligt och skönt sätt. Språket känns aldrig krystat eller onaturligt. Marianne skriver helt enkelt så här! Dessutom är det en stark historia med karaktärer som berör. Jag gillar den! Betyg: En stark 4 av 5 och 8 av 10.

Igår var det kyrka, som vanligt, och sedan skulle det mysas på stranden. 6/8 av oss kom fram och grillade och spelade lite och väntade på de sista två bitar. Tyvärr kom de aldrig så långt. På vägen hamnade de i en olycka, de klarade sig utan andra skador än lite chockade, men Karelin, bilen, blev inte så glad. Därför avblåstes strand- och filmkvällen och jag och de två olyckskorparna åkte hem till päronen för att hämta oss, ta det lugnt, äta och få chocken ur kroppen. Dessutom hann vi spela lite spela och ha det allmänt trevligt. Det var inte vad vi planerat, inte heller något vi önskade, men det behövdes lite tid att samla sig och dessutom blev det trevligt ändå!

Igår kväll fick jag dock njuta av lite ostörd historieskrivning! Usain Bolt gick och vann sitt andra OS-guld på nytt olympiskt rekord. Smaskens för en OS-nörd som mig!

Just nu faller favoriterna som käglor i OS, Sverige har idag tagit två brons och haft tråkiga motgångar, och jag har börjat på en ny bok. Sammantaget bra! Snart blir det förhoppningsvis dunkfest med USA-Argentina! Go team USA!

fredag 3 augusti 2012

Bokbloggsjerka

Denna veckas fråga på bokbloggsjerkan lyder:
Vilken bokrelaterad pryl står högst upp på din önskelista just nu?


Jag måste erkänna att jag inte har någon direkt bokrelaterad pryl på min önskelista alls. Det jag önskar mig är böcker och jag läser helst fysiska böcker, av papper, med blad som man kan vända... Men det händer att jag lyssnar på böcker, men det är inget jag föredrar, så böcker är det jag vill ha. Men men, nu var frågan bokrelaterad pryl, så jag får väl säga fler bokhyllor. De få bokhyllor jag har svämmar över så fler bokhyllor är det jag vill ha. Hoppas det är ett tillfredställande svar!