måndag 6 augusti 2012

Vilken helg!

VIlekn helg! Jag hade tänkt spendera hela helgen framför OS men så blev det inte... I lördags drog jag och Chocho till stranden i lagom tid tills det att vädret slog om, det började blåsa och regnet bytade sida av sundet. Så vi lämnade stranden ganska snabbt och gick till Lidl och handlade istället och sedan hem till mig för att laga mat.

Dock var vi tvugna att städa och diska och lite så först eftersom min lägenhet såg hemsk ut. Det hade inte gått att laga mat eller äta utan att städa frst. Så Isse hann komma innan vi ens började laga maten. Så det blev sent men trevligt och gått ändå! Och de mest historiska ögonblicken fick jag se i alla fall!

Jag passade på att läsa ut en bok som jag skäms lite för att jag inte läst innan. Boken var Simon och Ekarna av Marianne Fredriksson. Det är en bok jag tänkt läsa under flera år men har liksom inte riktigt kommit till skott. När nu filmen gick upp på bio blev jag påminnd om den igen och passade på att köpa ett exemplar och faktiskt läsa den.

Boken kretsar kring Simon Larsson och hans familj under 2:a världskriget och framåt. I familjen Larsson finns en hemlighet som ligger under ytan och påverkar hela familjen och deras relationer. Erik och Karin, Simons föräldrar, gör allt de kan för att spara Simon, men på något sätt är det som om han alltid vetat. Simon är ett väldigt speciellt barn med ett djup och en vishet som skrämmer hans föräldrar men också sprider en förundrar och stolthet i deras bröst. Dagen kommer dock då Simon behöver veta vad det är hans föräldrar dolt för honom under så lång tid. Under lång tid söker Simon sedan efter svar på frågor som han alltid burit med sig men inte vetat hur han ska formulera förns nu...

Det är en väldigt bra bok. Marianne skriver, som så många andra svenska författare (inte deckar författare, de är ett tydligt undantag från denna regel), med många ord, långa meningar, djupa tankar och en hel del skrive mellan raderna. Skillnaden mellan Marianne och andra svenska författare är att hon gör det bra! Hon blir aldrig pretantiös eller högtravande. Det flyter liksom på på ett naturligt och skönt sätt. Språket känns aldrig krystat eller onaturligt. Marianne skriver helt enkelt så här! Dessutom är det en stark historia med karaktärer som berör. Jag gillar den! Betyg: En stark 4 av 5 och 8 av 10.

Igår var det kyrka, som vanligt, och sedan skulle det mysas på stranden. 6/8 av oss kom fram och grillade och spelade lite och väntade på de sista två bitar. Tyvärr kom de aldrig så långt. På vägen hamnade de i en olycka, de klarade sig utan andra skador än lite chockade, men Karelin, bilen, blev inte så glad. Därför avblåstes strand- och filmkvällen och jag och de två olyckskorparna åkte hem till päronen för att hämta oss, ta det lugnt, äta och få chocken ur kroppen. Dessutom hann vi spela lite spela och ha det allmänt trevligt. Det var inte vad vi planerat, inte heller något vi önskade, men det behövdes lite tid att samla sig och dessutom blev det trevligt ändå!

Igår kväll fick jag dock njuta av lite ostörd historieskrivning! Usain Bolt gick och vann sitt andra OS-guld på nytt olympiskt rekord. Smaskens för en OS-nörd som mig!

Just nu faller favoriterna som käglor i OS, Sverige har idag tagit två brons och haft tråkiga motgångar, och jag har börjat på en ny bok. Sammantaget bra! Snart blir det förhoppningsvis dunkfest med USA-Argentina! Go team USA!

2 kommentarer:

  1. Har du sett filmen Simon och Ekarna? Den är fin en regnig sommarkväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett den än, tänkte se den nu när jag läst boken!:-)

      Radera