tisdag 7 augusti 2012

En salig blandning

Först lite tematrio. Lyrans noblesser ville att det skulle det listas 3 böcker med geografiska begrepp i titeln. Varje vecka blir min hjärna helt tom, men jag ska nog kunna få ihop något...

1. Vid floden Piedra satte jag mig ner och grät - Paulo Coelho
Det här är inte en bra bok. Coelho är, enligt mig, en otroligt överskattad författare. Hobbypsykolog som skriver tråkigt, pretantiöst och dåligt. Jag undviker honom helt efter att jag läst denna bok! Jag läste Alkemisten först och gillade den inte men gav honom en chans till. Men som sagt, nu har han fått två chanser för mycket så nu blir det inga mer böcker av Coelho!

2. En blomma i Afrikas öken - Waris Dirie
En stark bok om en supermodells uppväxt i en nomadfamilj i Afrika. När hon är väldigt ung blir hon sexuellt utnyttjad utan att egentligen veta vad som händer, hon blir omskuren men när hennes pappa ska gifta bort henne med en mycket äldre man är måttet rågat och hon rymmer genom öknen och kommer efter många om och men till London där ett nytt liv börjar.

3. Ön i fågelgatan - Uri Orlev
Ännu en verklighetsbaserad bok. Boken handlar om Aleks som bor i ghettot i Warszawa med sin familj. En dag börjar nazisterna rensa ghettot och hans far förstår att pojken inte kommer överleva om han följer med i lastbilarna. Därför letar de upp ett gömställe och vid tillfälle rymmer Aleks undan nazisterna och till gömstället. Vatten och mat har han inte utan det får han gå på jakt efter, det enda han har är en liten vit mus som håller honom sällskap under många långa timmar. Det är en otroligt bra barn och ungdomsbok som det visserligen är länge sedan jag läste men som fortfarande gör sig påmind. Idag har jag dessutom läst en härlig bok som heter Liten Parlör För Älskande av David Levithan. Hittade den på nyhetshyllan på biblioteket. Skulle bara betala en skuld men passade på att titta lite och hittade då bland annat den här boken. Det handlar om ett par som man får lära känna genom olika ord som rör älskande. Det är väldigt svårt att förklara hur boken egentligen är uppbyggd men så fort man öppnar den förstår man.

Boken går snabbt att läsa med många korta stycken. Den är otroligt välskriven och på något sätt lär man känna paret väldigt väl utan att egentligen veta något om dem. Det är en vacker, smärtsam och sorglig kärlekshistoria som passar dem som hatar romantik lika mycket som dem som älskar romantiska böcker. En bok jag verkligen gillade och som jag nog ska försöka införskaffa! Betyg: en svag 5 av 5 och 9 av 10. Läs den!

Nu ska jag återgå till detta magiska OS. Det händer så mycket och det är så spännande och roligt och ojojoj... Jag anar att de flesta av er som läser antingen inte är så intresserade av sport eller också har ni själva koll, därför kommer jag nu inte skriva mer om OS idag utan helt enkelt titta på det! Klart slut.

4 kommentarer:

 1. Jag köpte Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho eftersom jag älskade filmen, men en snabb genombläddring senare och jag tvivlade på att jag kommer tycka om den. Jag har svårt för författare som sätter in sig själva som karaktärer i böcker.

  Jag har inte läst något av det du nämner, men det är ju bara spännande så :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt erfarenhet tror jag inte du missar något om du inte läser den. Har inte gillat något av Coelho.;-)

   Radera
 2. Ön i Fågelgatan är en av mina höjdarhögläsningsböcker som jag alltid läser i skolår 6 när vi jobbar med Europas geografi och historia. Den är riktigt spännande och trots att jag läst den så många gånger så är jag helt gripen av historien. Fint tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick den av min mamma i present en gång för länge sen och har sedan dess läst den väldigt många gånger och hittar något nytt varje gång!:-)

   Radera