söndag 1 maj 2011

Sköna Maj

1e Maj... Helt sjukt1 Hur gick det till? Var har all tid mellan januari och maj tagit vägen? Jag gillar sommar, så jag klagar inte, men jag kan inte förstå hur det gick till. Vi haft superväder i över en vecka men idag, när det nu äntligen är maj och superväder skulle vara lite mer accepterat, då slår hösten till. Fast nu överdriver jag. Det har inte varit höst idag för det var soligt på morgonen, även om det bara var 10 grader varmt. Men sen smällde det till och började ösregna. Sol har definitivt sina ganska självklara fördelar men regn är helt ok också. Luktar gott efter, allt blir grönare, man slipper känna sig dålig som sitter inne och häckar. (Kom inte och säg att jag inte är positiv, för jag tycker jag är ganska sjukt grym på att se fördelar i det mesta just nu!)
Det är så härligt när allt blir grönt igen. Njuter av allt, inklusive regnet det innebär för att allt ska fortsätta vara grönt!
 Kyrka idag. Hade glömt att det var vår omsorgsgrupp men jag var tidig så det löste sig. Så nu vet jag hur man förbereder nattvarden. 

Dagens bästa var dock när vi kom hem från kyrkan. Jag gick raka vägen upp till sängen och la mig att läsa en av mina absoluta favoritböcker. Jag har många böcker jag älskar men den här boken är nog den jag läst flest gånger, sett över hela mitt liv. Boken är ingen mindre än Jean Webster's Daddy-Long-Legs (Pappa Långben på svenska). 
Den här fina utgåvan fick jag av min söta Elnis i födelsedagspresent. Mums!
 Den är verkligen underbar! Handlar om en föräldralös flicka som blir skickad till universitetet av en av herrarna som är styrelsemedlem på barnhemmet hon bor på. Judy, som hon kallas, vet ingenting om mannen som skickar henne och har aldrig sett eller pratat med honom. Mannen begär ingenting tillbaka förutom månatliga brev som beskriver Judys framsteg vid universitetet. Dock är inte Judy som alla andra och hennes månatliga brev blir snarare varannan vecka och de handlar inte så mycket om hennes utbildning som om hennes liv runt omkring. Eftersom Judy inte vet vem mannen som skickat henne är, utan endast sett en utdragen skugga av honom, så får den skuggan representera allt hon tror sig veta om honom. Skuggan ser ut som en harkrank (daddy-long-leg på engelska och därför pappa långben på svenska) därför kallar hon honom för Daddy-Long-Leg! 
Den här tycker jag är en av de finare svenska utgåvorna. den är i ett litet fickformat, supersöt!
 Det här är verkligen en otrolig bok! Jag är lika förälskad i Judy och Pappa Långben nu som första gången jag läste den. Visserligen vet jag mer vad som kommer hända nu men det gör inget. Den är underbar! Jag läser den varje vår för den är en så fin vårbok eftersom Judy älskar våren, jag läser den på sommaren eftersom Judy har så härliga somrar på en gård, jag läser den på hösten för då är Judy ute och njuter av det härliga höstvädret och jag läser den på vintern för Judy har det så mysigt på julen. Det är helt enkelt en bok som passar alla årstider och som jag läser misnt fyra gånger om året. Läs den du med!!! 

Betyget måste bli högt. Den är kanske inte den mest välskrivna boken eller den mest innovativa handlingen men jag älskar den unconditionally! Därför får den 5/5 och 10/10. Är kanske inte helt rättvist men tuff skit, min blogg, mitt betyg.:-) 

 • Fnissarnas hämnd/ Roddy Doyle - 3/5 , 6,5/10 
 • Lark Rise to Candelford/ Flora Thompson - 3/5 , 5/10
 • Den Röda Soffan/ Michèle Lesbre - 3/5 , 5,5/10
 • Konsten Att Tala Med En Änkling/ Jonathan Tropper - 4/5 , 8/10
 • Room / Emma Donoghue - 4/5 , 8,5/10
 • ät mig /Agnés Desarthe - 3/5 , 7/10
 • Love's Abiding Joy / Janette Oke - 3/5 , 5/10
 • Godnatt, finaste / Dorothy Koomson - 1/5 , 1,5/10
 • Jag Är Femton År Och Jag Vill Inte Dö / Christine Arnothy - 4/5 , 6,5/10
 • Svalorna Flyger Så Högt Att Ingen längre Kan Se Dem / Åke Edwardson - 2,5/5 , 4/10
 • Daddy-Long-Legs / Jean Webster - 5/5 , 10/10 
Visserligen helt fel tidsperiod och en musikal men den kan nog vara värd att se ändå!:-)
Hittade på wikipedia att det finns en sorts fortsättning på Pappa Långben, som heter Dear enemy. Ska ragga rätt på den. den måste ju vara åtminstone läsvärd.:-) Finns även en film med Fred Astaire,  den ska jag också fixa fram. Vi får väl se om ni får höra något mer om älskade Pappa Långben längre fram i bloggen.

2 kommentarer:

 1. Åhhh måste läsa den igen... har nog faktiskt inte läste den någon gång i år!!! Kram och puss Elnis

  SvaraRadera
 2. Ojdå Elna, då är det på tiden! Man måste läsa den varje årstid!;-)

  SvaraRadera