måndag 11 april 2011

Den Röda Soffan.

Nu blev det mycket här. Men jag har just läst ut Den Röda Soffan och jag tänkte skriva om den innan jag glömmer.
Om inget annat så har den ett väldigt vackert omslag.
Den Röda Soffan av Michèle Lesbre alltså. Det är en liten bok om en kvinna som reser från Paris till Bajkalsjön för att hitta en före detta älskare. I Paris lämnar hon en minnessvag dam som väntar på sin älskare på en röd soffa.

Det är en vackert skriven bok, mycket poetisk. Man skulle nästan kunna kalla den en reseskildring. Anne, som boken handlar om, reser med tåg genom Ryssland och som läsare får man ganska tydliga bilder av den karga naturen hon reser igenom. 
tänk att något i Ryssland kan vara så vackert. Mina förutfattade meningar är antagligen tokfel.


Jag har aldrig varit, och lär aldrig bli, ett stort fan av Ryssland. Jag har visserligen aldrig varit där men det känns som att jag sett tillräckligt genom bilder och filmer och liknande. Antagligen gör det inte Ryssland rättvisa men jag har inte tänkt resa dit för att bli motbevisad so I will never know. Den här boken visar trotts allt en sida av Ryssland som ändå verkar lite charmig. Men den lockar mig inte till att vilja resa dit. 


Själva resbiten i boken är bra men det är förhållandet mellan Anne och Clémence, dam på den röda soffan, som jag får ut mest av. De berättelser som de delar med sig av om deras kärlekar och liv berör mig. Mest den vänskap som formas mellan den unga Anne och den gamla Clémence. Det är en vacker men skör vänskap, då Clémences minne blir allt sämre.


Det är inte en lättläst bok men den är inte tung heller. Lite substans att tugga på erbjuder den men inte mer än man klarar av på ett par timmar. Betyg då. 5,5 av 10 och en stark 3a av 5. 
  • Fnissarnas Hämnd/Roddy Doyle - 3/5 , 6,5/10 
  • Lark Rise to Candelford/Flora Thompson - 3/5 , 5/10
  • Den Röda Soffan/Michèle Lesbre - 3/5 , 5,5/10 
Nu inser jag hur många 3or jag ger på den femgradiga skalan, men en fyra på den skalan är så starkt. Tur att jag har två skalor!;-P 

1 kommentar:

  1. Och innan någon säger något om att inte göra något annat än att läsa ska jag bara informera om att boken endast är 131 sidor lång, så det gick fort.;-P

    SvaraRadera